Intel'in IDF'de denediği en ilgi çekici projelerden birisi de elektriğin kablolara gerek kalmadan iletilmesi üzerine. Başarılı olunursa dizüstü bilgisayarları prize takmamıza gerek kalmayacak.
IDF'de tam anlamıyla teknoloji konusunda içerik patlaması yaşanıyor. Yeni ürünlerinin yanında, yürüttüğü projeleri de kullanıcılarla paylaşan Intel, kablosuz elektrik iletimi üzerine geliştirilen projeyle kullanıcılara yeni bir gelecek yaratacak gibi görünüyor. Cep telefonlarının, dizüstü bilgisayarların veya şarja ihtiyaç duyan benzer tarzdaki cihazların elektrik prizine ihtiyaç duymadan şarj olabilmesine imkan tanıyan proje halen geliştiriliyor.
Yeni teknoloji, aynı frekansta rezonansa giren elektrik bobinlerinin, belirli bir mesafeden birbirine enerjiyi aktarabilmesi şeklinde temel bir fiziksel prensibi kullanıyor.
Intel'in araştırmacılarının sergilediği düzenekte 1 metre uzaktaki enerji kaynağından 60 Watt'lık bir ampulü yakacak kadar enerji aktarımı mümkün kılındı. Dahası, ilk başta sahip olunan enerjinin yüzde 75'i de kaybedilmeden tutulabildi.
Yeni teknoloji, geçtiğimiz yıl Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından geliştirilen araştırmanın bir devamı niteliğinde.
Intel bu teknolojinin dizüstü bilgisayarlarda kablosuz olarak enerjiye erişilebilmesi adına geliştirilmesine yardımcı oluyor. İnsan vücudunun oluşan bu manyetik alandan etkilenmediği belirten Intel'in araştırmacılarından Josh Smith, işlemin tamamen güvenli ve verimli olduğuna dikkati çekiyor. Çalışmaların elektrik alanı yerine manyetik alana yoğunlaştığı projede, enerji de bu manyetik alan üzerinden iletiliyor. Şu aşamada karşılaşılan en büyük engellerden birisi ise oluşan elektromanyetik alanın bilgisayarın diğer parçalarını etkiliyor olması.