Tekil Mesaj gösterimi
  #5 (permalink)  
Alt 22.08.08, 14:37
kasvet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
kasvet
red
 
Kaydolma: 10.01.07
Erkek - 35
Mesajlar: 6.935
Teşekkürler: 260
Üyeye 945 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: ::: dünyanın yeni 7 harikası adayları :::

03 - Angkor Tapınağı - Kamboçya



UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.


Kamboçya'nın büyük kentlerinden biri olan Siem Reap'a 6 km uzaklıkta bulunan Angkor Vat Tapınağı, Kamboçyalıların en büyük gururlarından biri... 208 hektarlık bir alana kurulmuş Angkor Vat Tapınağı, dünyanın en büyük kutsal mekânı olarak Hindistan'daki Tac Mahal veya Mısır'daki piramitlerle birlikte dünya mucizeleri arasında yer alıyor. Angkor Vat, bir mezarlık yerine ruhsal dinginlik sağlayan bir kutsal mekân... Bu görkemli tapınağı, cesur ve yetenekli savaşçı Khmer Kralı Suryavarman? inşa ettirmiş. Suryavarman ?, 1113 yılında tahta geçmesinin ardından ülke topraklarını genişletmek üzere başka ülkelerin topraklarını işgal etti. Bu dönemde Kamboçya'nın toprakları, Malezya Yarımadası'nın doğusundaki denizlere kadar genişlemiştir. Ancak Suryavarman ?'nin en büyük katkısı, Angkor Vat'ın inşası olmuştur.
Suryavarman ?, Angkor Vat Tapınağı'nı Hinduizm'in kutsal varlığı Vişnu'ya saygısını göstermek amacıyla yaptırmış. Vişnu'nun batıyı temsil etmesinden ötürü, Angkor Vat Tapınağı, Angkor'daki tarihî kalıntılar arasında kapısı batıya doğru açılan ender yapılardan biridir. Batının aynı zamanda ölümü simgelemesinden dolayı, Khmerliler, Angkor Vat Tapınağı'nı Ölüm Tapınağı olarak da adlandırmıştır.
Angkor Vat Tapınağı'nın inşası sırasında, Suryavarman ?, ülkedeki en iyi zanaatkâr, inşaat ustası ve heykeltıraşları çalıştırmış ve yapı 37 yılda tamamlanmıştır. Taşlardan yapılan bu tapınakta çimento, kireç, çivi ve direk hiç kullanılmamıştır. Bu özelliğiyle tapınak, eski zanaatkârların zerafet ve becerisini yansıtır.
Angkor Vat Tapınağı, doğu, batı, güney ve kuzey olmak üzere dört bölümden oluşur. Her bölümde bir ana kapı bulunur. Angkor Vat Tapınağı'nın dış duvarlarını, günümüze kadar son derece iyi korunmuş Apsara kabartma heykelleri süsler. Bu, Angkor Vat Tapınağı'nın ilk göze çarpan özelliklerinden biridir.
Tapınağa giden ana taş yolun iki yanında dikdörtgen biçiminde iki bina dikkat çeker. Bu da "Khmer Sanatının Mücevher Kutusu" olarak adlandırılan kütüphanedir. Kütüphanenin hemen önündeki iki yapay göl, nilüfer çiçekleriyle doludur. Angkor Vat Tapınağı'nın göle yansımasıyla oluşan manzara ihtişamlı ve büyüleyicidir.

Bu mesaj; kasvet tarafından '22.08.08 - 14:43' tarihinde değiştirildi.
Alıntı ile Cevapla