25.12.07, 15:15
|
|
red
|
|
Kaydolma: 10.01.07
Erkek
- 35
Mesajlar: 6.935
Teşekkürler: 260
Üyeye 945 kez teşekkür edildi
|
|
BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZZZ...
Paylaşmamak için bahane:
Çikolatanızı köpeklere ve diğer hayvanlara sakın vermeyin, kendiniz yeyin. Çikolata köpekler için tehlikeli bir yiyecekmiş. Çikolatada bulunan teobromine maddesi köpeklerin ölmesine bile neden olabilirmiş.
Gelişmenin ölçüsü belli:
Dünyada en fazla çikolata tüketilen ülke İsviçre'ymiş. İsviçre'de yılda kişi başına 10.3 kilo çikolata tüketiliyormuş.
Yazar olmak isteyenlere ipucu:
“Çarli’nin Çikolata Fabrikası” isimli ünlü kitabın yazarı Roald Dahl’ın küçükken yatılı okuduğu şehirde gerçekten de büyük bir çikolata fabrikası varmış. Akıllı insanlarmış: Amerika’nın keşfinden önce kakao çekirdekleri para olarak da kullanılırmış.
Çikolata neden “esmer”:
Kakao ağacı Batı Afrika, Orta ve Güney Amerika ile Karayipler’de yetişiyormuş.
Çok bilgiliyiz canım:
Kakao ağacının bilimsel ismi "Theobroma Cacao", İsveçli bir fizikçi ve botanikçi olan Carl von Linne tarafından verilmiş.
Seveni çok:
Bilimsel isim deyip geçmeyin, "Theobroma Cacao" Latince’de “tanrıların yiyeceği” anlamına geliyor. Çikolatayı sevenler sadece biz faniler değiliz yani.
O sıcaklığın sebebi:
Kakao ağacı narin bir ağaç olarak; sadece Ekvator çizgisinin 10’ar derece kuzey ve güneyi arasındaki bölgede yetişiyormuş.
Anlaşılır düşünceler:
Kakaonun anavatanı olan Amerika’nın, eski medeniyetlerinden Toltekler bu bitkinin tanrı tarafından kendilerine hediye edildiğine, Aztekler ise cennetten geldiğine inanırmış.
Şanssızlığın böylesi:
Amerika’yı keşfetmesine, kakaoyu ilk tanıyan Avrupalı olmasına rağmen Kristof Kolomb çikolatanın tadını öğrenmeden ölmüş
Çikolatalar neden küçük:
Kakao ağaçları yılda iki kez hasat edilirmiş. Kavuna benzeyen, 25-30 cm. uzunluğunda ve 10-15 cm. çapında meyveleri oluyormuş. Bu meyvelerin her birinin içinden 20-50 arası çekirdek çıkıyormuş. Bir ağaçtan bir yılda sadece 4 kilo kakao çekirdeği alınabiliyormuş.
İşini bilen Kraliçe:
İngilizler'in Güney Afrika'da giriştiği Boer Savaşı (1899-1902) sırasında Kraliçe Victoria, askerlerine yeni yıl hediyesi olarak özel yapım çikolatalar göndermiş.
Süper Güç’ün sırrı:
İkinci Dünya Savaşı sırasında, ABD askerlerinin günlük istihkakı içinde üç adet çikolata da vardı.
Dış politikada öncelikli ülkeler:
En büyük kakao üreticisi Fildişi Sahilleri’ymiş. Dünyanın kakao ihtiyacının %40'ını bu ülke tek başına karşılıyor. Bu Afrika ülkesini Gana ve Endonezya takip ediyor. Bu üç ülke toplam kakaonun %70’ini üretiyormuş.
Uzun ve güzel yaşamın sırrı:
2003 yılında hayata 96 yaşında veda eden ünlü aktris Katherine Hepburn uzun ve sağlıklı yaşamının sırrı olarak şöyle açıklamış: "Günde yarım kilo çikolata, düzenli bir diyet ve bol egzersiz".
|