ÜLKÜCÜLER NÂZIM'I HAZMEDEMEDİ
Başbuğları Türkeş şiirini okusa da ülkücüler, Nâzım'a hala karşı. Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın, doğumunun yüzüncü yılı olan 2002'nin UNESCO tarafından 'Nâzım Hikmet Yılı' ilan edilmesi ve vatandaşlığının iadesini istemesi ülkücüler tarafından tepkiyle karşılanda. Nâzım aleyhine internet sitelerinde kampanya başlatan ülkücülere MHP'nin önde gelen isimleri de destek verdi.
Devletin, Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın ağızından Nâzım Hikmet'e vatandaşlığının iade edileceğinin açıklanması ve UNESCO'ya da 2002'nin 'Nâzım Hikmet Yılı' olarak kutlanmasının önerilmesi ülkücüleri harekete geçirdi. Nâzım aleyhine karşı kampanya açan ülkücüler, internetteki 'www.ulkucu.org' sitesinde düzenledikleri anket de, Nâzım'a hoşgörü göstermediler. Nâzım'ın vatandaşlığının iadesine karşı çıktılar. Talay'ın, Nâzım'a 100 yaş jesti olarak gelecek yıl 'TC vatandaşlığına geri alınacağını' duyurması ve bu girişime İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın da "Her türlü yardıma hazırım" demesi, yeni bir tartışma başlattı. Ülkücülerin Başbuğ'u Alparslan Türkeş'in, ölümünden bir süre önce bir toplantıda, "Dörtnala uzanıp uzak Asya'dan/ Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan/ Bu memleket bizim" dizelerinin yer aldığı ünlü şiirini okuması da ülkücülerin Nâzım'a olumlu yaklaşmalarını sağlayamadı.
YÜZDE 51'İ İSTEMİYOR
2002'nin Nâzım Hikmet Yılı olarak kutlanması ve TC vatandaşlığına iadesi ile ilgili anket sorularını yanıtlayan ülkücülerin %51'I kutlanmasına karşı çıktı. Nâzım'ın Türkçeyi zenginleştirdiğini düşünen ülkücü oranı %5, milli kültüre düşman olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 23, 'solcu da olsa bize ait' diyenlerin oranı yüzde 12'de kaldı. MHP'nin önde gelen kimi isimleri şu görüşleri dile getirdiler.
TRİBÜNLERE OYNAMAK DOĞRU DEĞİL
Mehmet Gül (MHP İstanbul Milletvekili)
Nâzım Hikmet, Polonya kökenli olan ve asıl adı Aleksandır Borjenski olan dedesi Mustafa Celalettin Paşa'nın soyadına avdet etti. Sağlığında, kendi iradesi ile Nâzım Hikmet Borjenski adıyla Polonya vatandaşlığına geçti. UNESCO'ya ille de solcu bir şair önerilecekse, bize ait olan Atilla İlhan, Melih Cevdet Anday, Fazıl Hüsnü Dağlarca önerilsin. Nâzım, bize ait olmadığını kabul etmiş. Şair olarak iyi. Cumhuriyet döneminde onun gibi en az 10-15 şair yetişti. Enternasyonal-İdeolojik bir dayanışma ile ön plana çıkarıldı. Birileri tatmin olacak diye trübünlere oynamak doğru değil . Nâzım, önceleri milli idi, sonra enternasyonel oldu. Şiirlerine ve edebi yanını tartışan yok. Bize aitliği tartışılmalı. Bir şiirini Başbuğ Türkeş'in okuması, yumuşama mesajı idi. Nâzım'ın tapusu bize değil Polonya'ya ait. Bize ait hiçbir yanı yok demek de haksızlık olur. Ama, bırakalım yattığı yerde rahat uyusun.
HORTLAMAYA GEREK YOK
Ahmet Çağlar (MHP'li Meclis İdare Amiri)
Şiirleri güzel olabilir. Önce safına bakılmalı. Vatana ihanetin bedeli, vatandaşlığının ve itibarın iadesi olamaz. Hortlatmaya da gerek yok. İyi tarafını değerlendiririz. Bırakalım tarihin derinliklerinde, nerede duruyorsa orada dursun. Kimi şiirleri iyi. Türkeş, Türkiye'nin bütünlüğüne katkı sağlamak için onun iyi yanını aldı, zeytin dalı uzattı. Türkeş, uygun gördü, ben görmüyorum. Ama liderdir, lider tarafı her tarafı kaplar. Edebi yanına bir diyeceğimiz yok. Dün sevmediğimizi, bugün seviyoruz demek çelişki olur.
GÖNLÜMDEN AFFETMEDİM
(Mehmet Şandır MHP Grup Başkanvekili)
Kişisel görüşüm; Nâzım'ın vatan haini ilan edilmesi ve TC vatandaşlığından çıkarılması sebepleri, benim de üzerimde hassasiyet gösterdiğim hususlar. O sebepleri tartışmadan Nâzım'ın şairliğine ben de alkış tutuyorum. O Türk soylu büyük bir Anadolu şairidir. Türkçeyide güzel kullanıyor. Bu denli bir büyük şairin affedilmesi, vatandaşlığa kabul edilmesi konusu Kültür akanı'nın takdirleri. Affetmek bir güzellik, hoşluk oluşturacak. Toplumda bir yumuşama oluşturacak. Devlet büyüktür. Ancak, vatan hainliği hususundaki hassasiyetimi koruyorum. O noktadan gönlümden affetmedim
BANA ULKUCU DIYEN ARKADASLARA DUYRULUR BEN BOLE AYIBI YAPAN SIYASI BIR DUSUNCEYE SAHIP DEGILIMDIR
|