Bilim insanları, Ay'ın karanlık yüzünü keşfe hazırlanıyor..
Teknoloji ve Havacılık devi Lockheed Martin mühendisleri, Ay'ı daha iyi tanımak yörüngeye yerleşecek bir istasyonda incelemeler yapmak üzere astronotlar göndermek istiyor.
Şirket, astronotların uzaktan kumandalı robotları uzay aracından Ay'ın karanlık tarafına göndermek suretiyle örnekler toplayabilmesini umuyor. Güneş Sistemi'ndeki en eski kraterlerden biri olan Ay'ın Güney Kutup Bölgesindeki Aitken Havzası'nın keşfini amaçlayan görev, aynı zamanda olası Mars yolculuğu öncesinde de bir deney niteliğinde olacak. Altı aylık yolculukt, çoğu ABD'den olacak ekipman ve astronotların uzun vadeli uzay seyahatini gerçekleştirmeye yeterli olup olmadığını da gösterecek.
NASA geçmişte, Kızıl Gezegen'in etrafında bir yolculuğun yaklaşık bir yıl süreceğini, örnekler elde etmenin birkaç ay alacağı tahmininde bulunmuştu.
Lockheed'in planı, uzay araçının aynı noktada, hem Dünya'nın hem de Ay'ın hizasında seyahatini sağlamak için Dünya ve Ay'ın birleşik çekiminin kullanılmasını kapsıyor.
Görevi, şirketin L-2 Farside Mission Orion adlı uzay aracının gerçekleştirileceği belirtiliyor.
Ay'ın karanlık tarafı sürekli olarak bizden aksi yöne dönük durumda ve en iyi ihtimalle sadece beşte birini görebiliyoruz.
Bu kısmın yüzeyi ilk kez Sovyet Luna 3 tarafından 1959'da görüntülendi. Daha sonra Apollo 8 1968'de keşfe çıktı, ancak bu zamandan sonra yeterli keşif yapılmadı.
Lockheed'in planı NASA tarafından onaylanırsa, L2-Farside'ın 2016'da göreve çıkabileceği belirtiliyor.
(Milliyet)