Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 11.05.07, 13:14
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ZipMaker
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart Türklere özgü hastalık: ''alveoler mikrolitiazis''

Gaziantep -AA- İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Rasim Küçükusta, dünyada en çok Türklerde görülen tek hastalığın, ''alveoler mikroalitazis'' olduğunu söyledi.

Küçükusta, bu hastalığın Türklerde sık görülmesinin nedeninin bilinmediğini, hastalığın, akciğer dokusunda hava kesecikleri (alveoller) içinde sayısız, minik
küçük taşların oluşumu ile meydana geldiğini belirtti.

Hastalığın en fazla Türklerde görüldüğünü, onları İtalya ve Amerikalıların izlediğini ifade eden Küçükusta, hastalığının, en sık 30-50'li yaşlarda ve özellikle erkeklerde ortaya çıktığını söyledi.

Küçükusta, hastalığın yaklaşık 80 yıldan bu yana bilinmesine rağmen nedeninin bilinmediğini dile getirerek, şunları belirtti:

''Akciğerlerde oluşan minik taşlar büyük ölçüde kalsiyum ve fosfordan oluşur. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Birçok hastaya herhangi bir nedenle çekilen akciğer röntgeninde saptanan belirtilerle teşhis konur. En çok rastlanan belirtiler öksürük ve ilerleyici nefes darlığıdır, ancak bunlar hastalığın ilerlemiş evrelerinde ortaya çıkarlar.''

Hastalığın çok yavaş ilerlediğini anlatan Küçükusta, teşhisi 80 yaşında konulan hastaların, bu durumun en iyi kanıtı olduğunu kaydetti. Küçükusta hastaların, genellikle teşhis konduktan ortalama 30 yıl sonra solunum ya da sağ kalp yetersizliği nedeniyle kaybedildiğine dikkati çekti.

Hastalığın kesin bir tedavisi olmadığını ifade eden Küçükusta, son yıllarda, kristalleşmeyi önleyici etkisi olan 'disodium etidronat' isimli ilaçla hem hastaların şikayetlerinde ve hem de röntgen bulgularında gerilemeler olduğunun saptandığını kaydetti.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor