Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 11.05.07, 13:05
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ZipMaker
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart "KKKA hastalığına karşı önlem alınmalı"

GİRESUN (İHA) - Giresun AIDS Savaşım Derneği Başkanı Dr. Mustafa Torun, küresel ısınmanın etkisi nedeniyle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerde aktivasyon sürecinin erken başladığını ve gerekli önlemlerin alınmaması durumunda can kayıpları yaşanabileceğini söyledi.

Dr. Torun, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, KKKA hastalığının ölümcül olduğunu ve asla hafife alınmaması gerektiğini belirtti. KKKA hastalığına 'Nairovirüs' adlı bir mikrobiyalin neden olduğunu ifade eden Dr. Torun, Türkiye'de ilk kez 2002 yılında hayvanlarda görülen bu hastalığın 'Hyalomma' soyuna ait 30 kene çeşidinden bulaştığını kaydetti.

KKKA hastalığının kenelerin aktivasyon dönemleri olan mayıs ve eylül aylarında görülmeye başladığına işaret eden Dr. Torun, bu yıl sürecin küresel ısınmanın da etkisiyle erken başladığını dile getirdi. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda can kayıplarının önceki yıllara oranla daha da artabileceğine dikkat çeken Dr. Torun, "Küresel ısınma nedeniyle bu yıl ılık kış geçiren Türkiye'de, maalesef kenelerin aktivasyon süreci de erken başladı. İlkbahar döneminde mayıs ayı sonralarında ortaya çıkan keneler bu yıl nisan ayında görülmeye başladı. Ne yazık ki gerekli önlemlerin zamanında alınmaması nedeniyle geçtiğimiz yıllarda yaşanan can kayıpları bu yıl da yaşanmaktadır. Birçok insan hastanelerde tedavi altında tutuluyor. Bu rakamların gerekli önlemlerin kısa sürede alınmaması nedeniyle daha da artacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Dr. Torun, hastalığının ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık gibi belirtilerinin olduğunu belirterek, "Daha sonraki evrelerde hastalığın bulguları ise bulantı, ishal, karın ağrısı, yüzde ve göğüste kızarıklıklar, gözde kanlanma şeklinde olur. Kanamalar öncelikle toplu iğne başı şeklinde göğüs ve karından başlayarak cilde yayılır. Kanamalar giderek büyür ve vücudun değişik yerlerinde görülebilir" diye konuştu.

KKKA hastalığına karşı alınması gerekli önlemlerden bahseden Dr. Torun, "Hayvan barınakları, ahırları ve benzeri yerleri şimdiden temizleyip havalandırmalı, badanaları yapılmalı ve duvarları sıvanmalıdır. Her türlü haşerelerin çoğalmasını önlemek için bu gibi yerleri ilaçlamalıyız. Hayvanlarda kene varsa bu keneler hayvanların üzerinden temizlenmelidir. Hayvanlar ve insanların kanlarına ve vücut salgılarına eldivensiz temas edilmemelidir. Hayvan barınaklarına girdikten veya hayvanlarla her türlü temastan
sonra vücudumuzu kene yönünden muayene etmeli, kene varsa uzaklaştırılmalıdır" şeklinde konuştu.

Dr. Torun, kenelere müdahale eden sağlık personellerinin de hastalığın bulaşıcı etkisine karşı dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, önceki yıl bir hemşirenin bu şekilde hayatını kaybettiğine dikkat çekti.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor