Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 03.08.10, 15:11
demmer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
demmer
Profesör Baykuş
 
Kaydolma: 12.12.09
Kadın - 33
Mesajlar: 2.340
Teşekkürler: 624
Üyeye 218 kez teşekkür edildi
Standart Para Biriktirmek için!

arkadaşlar ben hiç para biriktiremeyen bir insan olarak bunları sizinlede paylaşmak istedim.buyurun kurallar:

Para biriktirmek söylemesi yapmaktan daha kolay olan işlerdendir. Herkes “para biriktirmeliyim” deyip durur ama bunun için planlı bir şekilde emek harcamak gerekir. Birikim yapabilmek için kazandığınızdan daha az harcamanız gerektiği aşikar. Harcamanızı kısmadan daha fazla kazanmak için daha fazla çalışmak veya ek iş yapmak da başka bir yol tabii ama bu yolun hayatınızdan neler götürdüğünü de değerlendirmeniz gerekir. Para biriktirebilmeniz için bir kaç öneri…

* İşe borçları temizleyerek başlayın. (Eğer borcunuz yoksa bu aşamayı geçin.) Borcunuz varsa öncelikle yaptığınız hataları değerlendirin ve kabul edin. Bu durumda olmanız eğer elinizde olmayan bir durum yoksa (büyük bir kaza, hastalık, işsizlik vb.) çeşitli alışkanlıklarınızın kısacası yaşam tarzınızın bir sonucudur. Örneğin bazı insanlar zengin olmadan zengin gibi yaşamaya çalışırlar. Bu yapılacak en büyük hatalardan biridir ve sonu büyük ihtimalle bir türlü kapatılamayan borçlarla sonuçlanır.
* Para biriktirmenizi engelleyen olumsuz düşüncelerinizden kurtulun. Kalem kağıt alıp olumsuz bir düşünce karşısına olumlu bir düşünce yazın. Polyanna olmayın ama durumunuz ne olursa olsun daha iyi olabileceğine inanın. Eğer siz inanmazsanız bu işe hiç başlamayın. Olumsuz örnek: Kazandığım olduğu gibi gidiyor, nasıl para biriktireceğim? Olumlu örnek: Temel giderlerimden kısıntı yapamayabilirim ama harcamalarımı dikkatli takip edip incelersem bazı ufak kararların nasıl büyük miktarlara dönüştüğünü görebilirim. Örneğin dışarıda yemek içmek yerine biraz evde kendim hazırlarsam bütçeme yaptığı olumlu etkiyi görebilirim.
* Alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Alışkanlıklarınızdan bir gün hemen kurtulamazsınız. Bir davranışın alışkanlık olabilmesi için belirli bir zaman dilimi ve tekrar gerekir. Bazı kötü alışkanlıklarınızı yavaş yavaş değiştirmeye çalışın.
* Harcamalarınızı bütçe yaparak analiz edin. Temel giderler (gıda, sağlık, eğitim vb.) dışında para biriktirmenizi engelleyen harcamalarınızı tespit edin. Bu harcamalarınızdan hangilerini kısabileceğinizi değerlendirin. Keyif veren bazı harcamalar (içki, sigara vb.) bazen kısılabilir. Tamamen hobilerinizden vazgeçmeyin ama periyotlarını azaltın veya alternatif üretin. Sinemaya gitmek yerine evde film izlemek gibi…
*

* 1 YTL deyip geçmeyin. Bütün harcamalarınızı kuruşuna kadar takip etseniz o kuruşların nasıl da birikip onlarca liraya dönüştüğüne hayret edersiniz. Bunun en basit örneği market alışverişlerinde yaşanır: 20-30 YTL’lik pahalı bir ürün almayıp 2-3 YTL’lik çok ürün almışsanız kasadaki toplam tutarı görünce şaşırıp “ne aldım ki?” dersinizi kendi kendinize. Hatta bazen toplama inanmayıp kendiniz bile toplarsınız. Bazen cep telefonu görüşmelerinde de olur benzeri. Ama her defasında toplamın doğru olduğu gerçeğiyle yüzleşirsiniz.
* Tutturabileceğiniz hedefleri bir takvim boyunca belirleyin. Örneğin “6 ayda 5000 YTL biriktireceğim” gibi. Para biriktirememekten şikâyet eden biriyseniz, aylık ortalama 1000 YTL geliriniz varsa ve ayda 500 YTL para biriktirmeyi hedeflediyseniz büyük ihtimalle bu hedefi tutturamayacaksınız.
* Son olarak yatırım araçlarını öğrenerek biriken paranızı nasıl değerlendireceğinize karar verin.
taksitle alışveriş yapmayın,eğer o ay içinde birşey alamıyorsanız almayın.

alıntıdır.
Alıntı ile Cevapla
Teşekkür Edenler:
Sponsor