|
Karakutu demiş ki: |
|
|
|
|
|
|
|
- daha geçen gün paylaştım bunları ilk canlı da üretildi(haberler bölümünde). ilk canlının nasıl oluştuğu da açıklandı.) bilim bölümüne bakarsanız. hayatın başarı öyküsü başlığında paylaştım. )
evrenin sonunun olduğu kanıtını da burada paylaşırsanız sevinirim. daha insanoğlu ne kadarını keşfetti ki evrenin sonunu buldu? ayrıca hadi evrenin sonu var diyelim ama henüz kendisi çözülememiş bu yapıyı daha karmaşık bi şeye maletmek en mantıksız işlem olur. çünkü tanrı hipotezi elimizdekinden daha karmaşık bi noktaya getirir bizi. bu yüzden bi çözüm olamaz. evreni yaratan tanrıysa, evreni yaratabilecek güçteki tanrıyı kim yarattı?
izafiyet teorisine gelince onlar hakkında da kanıtlar paylaşırsanız sevinirim. forumda vardı kuranda izafiyet diye çok güldürmüştü beni. umarım öyle bi şey değildir. evrenin 6 günde yartılması masalını da okudum. yorumumu altına yaptım zaten. umarım anlaşılmıştır. izafiyet madem 7. yydan beri var niye einstein zamanında haberimiz oluyor? bu islam düşünürleri böyle bi bilgiyi niye insanlardan saklıyorlar?
|
|
|
|
|
|
Güzrel kardeşim yanıldığın daha doğrusu yanlış anladığın bir şey var. Senin dediğin o olay dünyada bulunan materyallerin kullanılarak bilim adamlarınca hücre üretilmesi yani canlı üretilmesi olayıdır. Oysa benim dediğim şey ile arasında dünyalar kadar var var. Ben diyorum ki yapabiliyorlarsa dünyadaki hiç bir maddeyi kullanmadan sıfırdan her şeyi üretsinler. Daha kolay anlayabilmen için biraz sadeleştirip örnek üzerinden izah edeyim. verdiğin örnek şuna benziyor. Adamın biri alıyor bir tohumu topraga atıyor ondan sonra çıkan bitkiyide sıfırdan oluşturduğunu iddia ediyor. Mesele ne o tohumu topraga atmak ne de o tohumu laboravatuvar ortamında oluşturmak. Mesele dünyaya ait hiç bir materyali kullanmadan her seyi sıfırdan üretebilmek
Eğer o dediğini yapabilselerdi işte o zaman tanrının olmadığı ispat edilebilirdi. Böyle bir şey ise mümkün değil E=m*c2 formulünü duymussundur. Yani enerjinin ya da maddenin yoktan var edilemeyeceğini insanın böyle bir şeyi başaramayacağını izah eden bir denklemdir. Denklemin anlattığı çok daha derin şeylerde var tabi. Zaten Einstein bu teorisini ıspatladığında aslında neden tanrıya inandığını da bu şekilde ortaya koymuştu.
Evrenin sonunun olduğu bizatihi bing bang teorisinin açıkladığı kainatın oluşumunu süreci izahında vardır. Kafanı karıştırmamak için çok fazla detaya çok teknik konulara girmeyeceğim. Ancak nasıl ispat edildiğini basitleştirip izah edeyim. Bilim adamları teorideki kainatın genişlemesinin doğru olup olmadığını test etmek için çeşitli yıldızlara gezegenlere odaklandılar. ve uzun süre bunlarda oluşan ışımları takip ettiler. Tüm gözlemlerde farkettikleri bir şey vardı. Bu süreç içerisinde ışınımlar zamanla değişiyordu ve takip edilen her gök cismi dünyadan ve birbirlerinden giderek uzaklaşıyorlardı. Bunun neticesinde bing bang teorisindeki kainatın genişleme olgusunun doğru olduğu ispat edildi.
Tanrı hipotezi konusuna gelince; şayet benim elimde doğruluğu aşikar olan bir din kitabı olmasaydı ve bu şekilde tanrının olduğunu anlayamasaydım bile kendi kendime düşünerek dahi bir yaratıcının olması gerektiği sonucuna varırdım. Sen diyorsun ki tanrı hipotezi işi daha karmaşık bir hale sokar. Ben de diyorum ki tam tersi. Eğer bir yaratıcın olduğu kabul edilmezse işler arap saçına dönüşür diyorum. Tanrıyı bu denklemden çıkarttığında kainatın ilk maddenin ilk atomun nasıl ortaya çıktığını açıklayabilen birini duydun ya da tanıdın mı
Teoride bing bangı açıklamak kainatın nasıl oluştuğunu anlatmak çok zor değil. Ancak hiç kimse sıfır noktasını yani ilk patlamayı ilk oluşumu vs yi açıklayamıyor. Tıpkı kanatın neyin içinde olduğunu açıklayamadığı gibi. Tıpkı ı sıfır başlangıç noktasını laborvatuvar ortamında kainata ait hiç bir elementi kullanmadan sıfırdan yapabilmek gibi... Şimdi gözünün önünde bir tren canlandır. Ben sana soruyorum en arkada ki vagonu ne çekiyor? Cevabın bir öndeki vagon olacaktır. Peki bir öndeki vagonu ne çekiyor diye sorsam onun önündeki vagon diyeceksindir. Bu şekilde vagon vagon öne doğru gelsek ve ben sana peki lokomotifi ne çekiyor desem ne cevap vereceksin? Ben sana söyleyeyim güzel kardeşim. En öndeki lokomotifi çeken hiç bir şey yoktur. Hareketi bizatihi kendisi sağlıyordur ve eğer onu çeken de bir şey olsaydı o da lokomotif olmaz diğerleri gibi bir vagon olurdu. Eğer o vagonların hareket ettiğini kabul ediyorsan o vagonları hareket ettiren bir lokomotifin olduğunu da kabul etmen gerekir. Allah'ın varlığıda aynen bu anlattığım örnek gibidir. Eğer Allah'ı yaratan bir şey olsaydı o zaman zaten Allah olmazdı. O da senın benım gibi bir mahluk olurdu.
İzafiyet teorisi ve 6 gün olayına gelince... Söylediklerimi yanlış anlama ama bir konudaki literatürü okuyup algılayabilmek için önce o konuya o jargona hakim olmak lazım. Sen eğer toplama çıkarmayı bile bilmeden tutup trigonometri öğrenmeye kalkarsan asla anlayamayacağın gibi saçma ve komik bulursun. Koşmaya başlamadan önce yürümeyi öğremek, yürümeye başlamadan önce ayakta durmak, ayakta durmadan önce de emeklemeyi öğrenmek lazım. Birincisi ya arapçanın mantığına az çok hakim olacaksın ki Kur'andaki ifadeler teviller ne anlama geliyor anlayabilesin ya da tutup tevsir okuyacaksın. Kur'an mealini bu alt yapıyı oluşturmadan Türkçe okuyup Kur'anın ruhunu algılayabilmen imkansız gibidir. Bir örnek vereyim. Mesela ben sana Hz. Muhammed hayatın da sadece La ilahe illallah derken la kelimesini yani hayır sözcüğünü kullanmıştır desem ne dersin
Muhtemelen şaşırısın hatta saçmaladığımı söylersin. Bir insan hayatı boyunca başka hiç bir yerde nasıl olurda hayır kelimesini kullanmamış olur diye düşünür inanmaz ve güler geçersin.. Oysa Arapça da 3 farklı hayır kelimesi vardır. La kelimesi ise ezelde ve ebedde olması imkansız bir şey için kullanılır. Şimdi bu nüansı bilmeden tutup günlerce aylarca hatta yıllarca nasıl olabilir diye düşünsen cevap bulamazsın. Hatta bu konuda yapılan bir espri varıdr. Derler ki bir arap genci bir kıza arkadaşlık teklif ettiğinde kız no diye hayır dese bile arap genci ısrara devam edebilir. Zira onların dilinde 3 farklı hayır vardır ve no kelimesi asla olmayacağını o arap gence izah için yetmiyordur
Kur'an da geçen 6 gün senin anladığın dünya günü değildir. Zaten Kur'an zamanın izafi olduğunu dünyadaki bir gün ile Allah katındaki hatta kainatın diğer noktalarındaki bir günün aynı olmadığını ifade eder ki bu da izafiyet kuramında ki zamanın izafiliğidir. Kur'an da geçen 6 günü 6 ayrı evre olarak anlaman lazım. Zira orada söylenen 6 günün dünya günü ile ne kadarlık bir zamana tekabül ettiğini bilemiyoruz. İslam alimleri senin daha bilmediğin bir çok şeyi yüzyıllar önce söylemişlerdir. Ancak bir şeyi söylemekle reklamını yapmak çok farklı. Tutup birileri senin elinden alır ve ben buldum der. Mesela dünyanın yuvarlak olduğunu, mesela atom denilen bir şey olduğunu ve bunun parçalanmasıyla bağdatın altının üstüne geleceğini mesela zamanın izafi olduğunu vs vs yi ilk dile getirenler hep İslam alimleri olmuştur. Şunu unutmaki avrupalıları bilim ve fende ileri götüren çok önemli iki unsur olmuştur. Biri Endülüs emevi devletini yıkınca ele geçirdikleri bilimsel alt yapı ikincisi de direkt olarak gezginleri vasıtasıyla diğer İslam devletlerinden aldıkları bilimsel bilgidir. Ayrıca izafiyet teorsındeki bazı gerçeklerin sözel olarak dile getirilmesi ile izafiyet terosinin denklemlerle matematik ve fizikle izah edilmesi aynı şey de değildir. Bunu ilk başaran Einstein olmuştur... Einstein'nin büyüklüğü de bu nedenledir.