Cevap: ATEİZM ile ilgili her şey...
paylaşımın için teşekkürler özgür. böyle bir konu açmak aklıma gelmişti ama yeni bir tartışma yaratmamak için vazgeçmiştim.
öncelikle ateizmin bir din, bir inanç değil felsefi bir akım olduğunu belirtttiğin ve bir bayrağının veya bir sembolünün olmadığını belirttiğin için ayriyetten teşekkür ederim. diğer yandan ateizmin etkileşim içinde olduğu diğer felsefeler(bir nevi ateizmin sulandırılmış hali olan panteizm, dezim, ve agnostisizm) de güzel anlatılmış. ancak bunlar işin sadece felsefi boyutu. en az bunlar kadar önemli olduğunu düşündüğüm sosyokültürel boyutuyla ilgili eklemeler yapmak istiyorum. her ne kadar zamanla ön yargılar kaybolmaya başlasa da azımsanamayacak sayıda hanede hala aile büyükleri çocuklarına ateizmi yanlış bir şekilde anlatıyor. özellikle küçük yaştaki arkadaşların bu yazımı okumalarını istiyorum. yazımı akıllarında olduğunu düşündüğüm sorular şeklinde yazacağım. ilgilendikleri soruların cevabını okuyabilirler. ayriyetten soruları olanların sorularını seve seve cevaplarım. bir de "ateizme göre" diye başlayan cümlelerime dikkat edilmesini rica ediyorum. bunları bir iddia ortaya atmak için yazmıyorum.
1-Ateizm nedir? Ateist kimdir?
Cevap: ateizm özgür'ün anlattığı gibi. teizme tepki olarak doğmuş bir felsefi akımdır. herhangi bir öncüsü yoktur. çünkü ateizme göre dinler sonradan çıkmıştır yani ilk insanlar da birer ateisttir. ateistler kesinlikle tanrıya düşman değildirler. yalnızca tanrının varlığına inanmazlar. olmayan bir şeye karşı düşmanlık beslemek elbette hiç akıllıca olmayacağından böyle birşey söz konusu değildir. "ben büyük acılar yaşadım bu yüzden inancımı kaybettim" "allaha küstüm" gibi cümleler kuran insanlar ateist değil. teizmin çürük elmalarıdır. hiçbir ateist tanrıya küsmez, kızmaz, darılmaz. tanrı gibi bir şeyin varlığına ve sahip olduğu güçlere inanıp, ona sırt çeviren insanların hangi amaca hizmet ettiğini anlamak benim açımdan mümkün değildir.
2-Dinlere düşman olmak, insanlığa düşman olmak mıdır?
Cevap: Ateizme göre din insanlığın ilerlemisini engelleyen, hatta çoğu zaman gerilemesini sağlayan bir kavramdır. Ateistlerin dine olan düşmanlığı, dinin insanların gelişimini engellemesinden kaynaklanır. Ateizm şimdiye kadar insanlığın gelişmesinde en büyük rolü oynayan bilimi temel alır.
3-Ateistler namussuz mudur?
Cevap: Namus dinle ilgili bir kavramdır. ancak bunun bir de sosyal-ahlaki boyutu vardır. öncelikle şunu söylemekte fayda var: hayvanlar bile eşlerini hemcinslerinden kıskanırlar. bu içgüdüsel birşeydir. bir de insanın kendine olan saygısı bunda etkilidir. böyle bir kavramın bir tanrı tarafından insanlara bildirilmesine gerek bile yoktur.
4-Ateistler günah kavramına inanmadıklarına göre diğer insanların hayatlarına saygı duymazlar mı?
Cevap: Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: bu dinden çok insanın yapısıyla ilgili bir mevzudur. Şu an hapishanelerdeki mahkumlardan kaçı inançsızdır sorusunun yanıtı "allah kurtarsın" kalıplaşmış sözünde gizlidir. Semavi dinlere baktığımızda ölümden sonra sonsuz bir hayat vadedilmektedir. ancak ateizmde ikinci bir hayat söz konusu değildir. mantıken bakıldığında karşınızdakinin de yalnız bir hayatı olduğunu bilmek sizi vicdanen daha zor durumda bırakacaktır.
5-Madem bu kadar insanlığa faydalı olmaya çalışıyorlar niye kimse ateistleri sevmiyor?
Cevap: Bunu avrupa ve amerikayı tanımamızda büyük yardımcımız olan sinemadan örnek vererek açıklamak istiyorum. yabancı filmlere baktığımızda baş roldeki karakterlerin ateist olabildiklerini görüyoruz. (supernaturaldaki dean karakteri). en azından yabancı filmlerde din söz konusu olduğunda "tanrıya inanır mısınız?" sorusuna sıkça rastlamaktayız. ülkemizde ise türkiyede herkesin müslüman olduğunu düşünme ve batı ülkelerindeki insanları gavur, kafir gibi sıfatlarla nitelendirme söz konusu. dünya nüfusu üzerinde ateistler azımsanamayacak kadar fazladır(ünlü isimler de buna dahildir). üstelik bunun yanında gizli ateistler(toplum baskısından dolayı kimliğini gizleyen) veya farkında olmadıkları halde tanrıyı sorgulamaya başlayan gizli septikler var. en önemlisi ise çoğu bilim adamının ateist olmasıdır. iyice araştırdığınızda veya kitaplarına göz attığınızda size inançlı olduğu söylenen bilim adamlarının dahi ateist olduğunu göreceksiniz.
6-Maymundan mı geldik?
Cevap: Daha önce dik duruş ve yürüyüşün evrimi konusunda buna açıklık getirmiştim ama burada tekrarlamak istiyorum. "evrim=maymundan geldik" bakış açısı ülkemizde çok yaygın. bu da insanları evrimi araştırmaktan soğutuyor. kendinize evrimi niçin araştırmadığınızı bir sorun. vereceğiniz cevap büyük ihtimalle "çünkü çok saçma olacaktır." vatandaşlarımız arasındaki bir diğer sorun da kulaktan dolma bilgilere inanmaktır. bu göz önüne alındığında inançlı insanların, inançsızlara göre sayısal üstünlüğü, bir sürü psikolojisi yaratıyor.
sizden ricam konuya ön yargılarınızı kırarak bakın. kuran, tevrat ve incili kesinlikle türkçe olarak okuyun. okuyun ki ne yapacağınıza, neye inanacağınıza-inanmayacağınıza kendiniz karar verin. kulaktan dolma bilgilerle hareket eden cahil insanlardan olmayın. (kimsenin cahil olduğunu söylemiyorum) yani kısacası tek ricam okumadan ayırt etmeyin. okuyup da ayırt edin. okuyun, gerekirse rabbiniz için okuyun.
aklıma geldikçe bu yazıya eklemeler yaparım şimdilik bu kadar. duyarlılığın için tekrar teşekkür ederim özgür
saygılar herkese
Bu mesaj; Karakutu tarafından '11.06.10 - 17:48' tarihinde değiştirildi.
|