Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 09.06.10, 14:00
ViCToR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ViCToR
Haber Müdürü
 
Kaydolma: 24.01.10
Erkek
Mesajlar: 1.712
Teşekkürler: 83
Üyeye 493 kez teşekkür edildi
Yeni Ya İran ya da Dünya

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

Bugün BM'de tarihi ve kritik İran'a yaptırım oylaması yapılacak. Soru: Türkiye nerede duracak?

Dünya bugün nefesini tutacak. Rusya ve Çin’in de ikna edilmesiyle BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi İran’a yeni yaptırımlar üzerinde anlaşmaya vardı. Konsey TSİ 17.00'de yaptırımları oylayacak. Kritik oylama öncesi, Gazze’ye yardım götüren gemilere yapılan kanlı saldırı ardından da Hamas konusunda ABD yönetimiyle ayrı düşen Ankara’nın takınacağı tavır merak ediliyor.

Eski dışişleri bakanlarından İlter Türkmen’in, "Ben gidişatın o kadar ciddi olduğunu sanmıyorum. Çekimser oy vermek lazım. Hayır dememeli; tahrik edici olur. Çekimser oyun nedenlerini anlatacak deliller var Türkiye’nin elinde" derken Brooking Enstitüsü Türkiye Direktörü ve gazeteci Ömer Taşpınar, ABD’de kamuoyunun İsrail'e karşı öfke duyduğunu söyledi.

ABD, İSRAİL'E ÖFKELİ AMA...

Canlı gaste programına katılan Taşpınar şöyle konuştu: "Operasyonun beceriksizce hatta basında çıkan yorumlara göre aptalca yapıldığı algısı var. Nedeni anlaşılamayan operasyonun İsrail’i zor durumda bıraktığı konuşuluyor. Yönetimde de kapalı kapılar ardından İsrail’e karşı kızgınlık duyuluyor.

BM’de İran’a yaptırımlar konuşulacak. ABD yönetimi, 8 ay emek verdiği bu konu yerine kamuoyunda Gazze’nin konuşulmasına kızıyor. Bunun paralelinde, operasyon nedeniyle israil’e, konuyu gündemde tutuması ve İsrail’e karşı tavrı nedeniyle de Türkiye’ye kızgın.

1 MART'TAN DAHA KÖTÜ BİR KRİZ

ABD - Türkiye ilişkilerinde BM’de yapılacak oylama çok önemli. Türkiye, İran’a yaptırımlar konusunda ABD’nin karşısında durup hayır derse karşı karşıya kalacağı durum şu olur: BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ki bunların arasında ikna edilen Çin ve Rusya’da var, ABD’nin yanında yer alırken, Türkiye gibi bir NATO ülkesi sadece ABD’nin değil İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya’nın karşısında bir yerde; Brezilya ve Lübnan’la birlikte olacak.

ABD yönetiminden yükselen sesler, bu durumun 1 Mart tezkeresinden de kötü bir krize neden olabileceği görüşünde. Bu durum, uzun dönemde 'Türkiye İran’da yardım etmedi, Ermeni ve PKK meselesinde biz niye yardım edelim' sorusunu gündeme getirecektir."

TÜRKİYE, BREZİLYA VE LÜBNAN SOĞUK

Konsey'in daimi üyeleri olan ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ile Almanya (5 1 ülkeleri) arasında 5 aydır müzakere edilen ve İran'ın nükleer programına yönelik yeni ve daha sıkı yaptırımlar getiren tasarıya Türkiye, Brezilya ve Lübnan'ın soğuk baktığı biliniyor. Karar tasarısının 15 üyeli Konsey'den geçmesi için 5 daimi üye tarafından veto edilmemesi ve en az 9 üyenin "evet" oyunu alması gerekiyor.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor