Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail ateşi
Türk gemilerine kanlı baskın! Gazze'ye giden yardım gemilerine, İsrail askerleri operasyon düzenledi.
Gazze'ye yardım konvoyundaki gemilere İsrail askerleri tarafından kanlı bir operasyon düzenlendi. Operasyonda ölenlerin sayısına ilişkin çelişkili bilgiler geliyor. İsrail televizyonu, Gazze'ye yardım taşıyan gemilerde 19 kişinin öldüğünü, 26 kişinin yaralandığını bildirdi.
El Cezire televizyonu ise ölenlerin 9'unun Türk olduğunu duyurdu.
İnsani Yardım Vakfı İHH'nın organizasyonu ile hareket eden yardım filosundaki 9 gemi, dün Kıbrsı açıklarında buluştu ve Gazze'ye doğru hareket etti. Ancak filo henüz İsrail'in karasularına bile girmeden İsrail ordusunun saldırısına uğradı...
Gazze'ye giden Türk gemisinden haber alınamıyor...
İsrail askerlerinin sabah saatlerinde düzenlediği operasyondan sonra Gazze’ye giden filoyla bağlantı kesildi.
Daha önce bazı basın organları, İsrail'in operasyon düzenlemesi halinde elektronik karartma uygulayarak, her türlü haberleşme aracını etkisiz hale getireceğini öne sürmüştü.
İHH Kriz Masası’ndan Reşat Başer’in yaptığı açıklamada, gemiyle tüm bağlantının kesik olduğu ifade edildi. Başer, “Mavi Marmara gemimizin Hayfa Limanı’na yöneltildiğini duyduk ancak ne internet ne de telefon bağlantısı kurabiliyoruz. Kargo gemilerimizin durumunu ise hiç bilmiyoruz, arkadaşlarımız için kaygılıyız” dedi.
Bu arada Hayfa’daki hastanelerin gelmesi muhtemel çok sayıda yaralıyla ilgili olarak alarma geçirildiği ifade edildi.
İsrail baskınında yaralanan aktivistlerin ilk görüntüleri ajanslara düştü.
Gazze'ye insani yardım götüren gemilere yapılan operasyonun ardından, helikopterlerle Tel Aviv'e getirilen yaralılar İsrailli askerler tarafından ambulanslara taşındı.
Yaralıların boyun ve baş bölgelerinden vurulduğu görüldü.
Aktivistlerin ağır yaralarına rağmen sevkiyat sırasında ellerinde plastik kelepçeler olması ise dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan İsrail Büyükelçisi Gabi Levy'e, İsrail'in yaralıları bir an önce Türkiye'ye göndermesi istendi.
Türkiye, olayla ilgili ayrıntılı bir rapor talep ederken, uluslararası sularda seyreden gemilerin serbest bırakılması istendi. Levy ile yapılan konuşmada, Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarının saklı bulunduğu hatırlatıldı. Yazılı bir nota verilmedi. Talepler sözlü olarak iletildi.
Arınç: Saldırı cevapsız kalmayacak
Başbakan Vekili Bülent Arınç'ın başkanlığındaki toplantı sona erdi.
Başbakan Vekili Bülent Arınç, İsrail'in yardım gemilerine düzenlediği operasyon ve İskenderun'daki terör saldırısıyla ilgili açıklama yaptı..
İşte Arınç'ın açıklamalarından satır başları:
SALDIRI CEVAPSIZ KALMAYACAK
Saldırıyı perdeleyen, bilgi alınmasını engelleyen İsrail’in, dünyayı doğru bilgilendirmesi gerekmektedir.
Bu saldırısının cevapsız kalmayacağı, Türkiye’den gereken yanıtı alacağı şüphesizdir. Bundan sonra atılacak adımlar özenle müzakere edilecektir. ,
Bir kez daha sesleniyoruz. İsrail Gazze’ye yönelik ablukayı kaldırmalı ve insani yardımların yerine ulaştırılmasına engel olmamalıdır.
Özellikle Mavi Marmara’da 600’e yakın yolcu bulunmaktadır. 350-400’e yakını Türk uyrukludur, diğerleri ise yabancı uyrukludur.
İsrail’in uluslararası sularda yaptığı bu saldırı korsanlıkla eşdeğer bir şeydir. Bizim askeri gemi gönderme gibi bir girişimimiz şu an için söz konusu değildir.
GEMİLER SALDIRIYA UĞRADI
Diğer gelişme üzerine ise biz sabah 06:30’da bakanlarımızla bir araya geldik. Bu iki önemli konu üzerinde sizi bilgilendirirken, özellikle gemiye uygulanan ve sayılarını kesin olarak bilemediğimiz operasyon sonrasında, bazı dış temaslarda yaptığımızdan, açıklama yapma imkanımız olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti doğru adımları atmaktadır. Yaklaşık 35 aydır abluka altında olan Gazze halkını, insanı yardım, 33 ülkeden 600 insanın içinde olduğu insani yardım gemileri bu sabaha karşı, uluslararası sularda İsrail hava kuvvetleri tarafından saldırıya uğramıştır.
SALDIRI İNSANLIK TARİHİNE KARA BİR LEKE OLARAK GEÇECEK
İsrail hükümeti bu insanlık dışı eylemiyle, insani değerleri hiçe saydığını göstermiştir. Bu saldırı İsrail hükümetinin yürüttüğü şiddet pervasızlığını da ortaya koymuştur. Medeni bir ülkenin devlet hakkına uygun düşmeyen bu kanlı operasyon, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçecektir.
Açık denizlerde gerçekleşen ve uluslar arası hukuka uymayan bu saldırı hiçbir mazeretle izah edilemez. İnanıyoruz ki bütün insanlık dünya barışına masumiyete yapılan bu saldırıyı lanetleyecektir.
İSRAİL BÜYÜKELÇİMİZİ GERİ ÇAĞIRDIK
Öncelikle bu çerçevede İsrail büyükelçimiz gerçi çağırılmıştır.
İsraille ilgili üç askeri tatbikat iptal edilmiştir.
U-18 futbol genç milli takımımız bulunuyordu. Genç futbol milli takımının maçları iptal etmiştir. Dışişleri Bakanımız BM Güvenlik Konseyi’ni acilen toplantıya çağırmıştır.
ŞEHİT SAYISI 7
İki üzücü olay, kamuoyunu fevkalade üzmüştür. Çalışmalar yaptık onları takdim etmek sitiyorum. Bunlardan birisi bu gece yarısı İskenderun Deniz Üs Komutanlığı'na bağlı birliğimize saldırıda bulunulmuştur. Saldırıda 7 askerimiz şehit olmuştur. Nöbet değişimi sırasında gerçekleştirilmiştir. Ağır yaralı üç askerimiz GATA’ya sevk edilirken, diğer askerler İskenderun’daki hastanelerde tedavileri sürmektedir. Terör örgütünü lanetliyoruz, operasyonlar sürmektedir. Demokratik gelişmelerin hız kazandığı her dönemde ortaya konan bu kirli oyunlar amacına ulaşamayacaktır. Bu konuyla ilgili olarak sayın Başbakanı’mız 3 defa bizi aradılar. Başbakan vekili olduğum için konuya el koymamızı istediler. Şehit olan askerlerimize Allahtan rahmet dileklerini ve bütün milletimize başsağlığı dileklerini ifade ettiler. Hiç uyumadığımızı söyleyebilirim.
Kaynak: yazete.com