Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 03.05.10, 02:34
Yagami Light - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yagami Light
Uzman Baykuş
 
Kaydolma: 28.04.10
Erkek
Mesajlar: 511
Teşekkürler: 9
Üyeye 22 kez teşekkür edildi
Thumbs up Anime Hakkındaki Bütün Herşey...

Tıpkı filmlerde olduğu gibi animelerinde türleri vardır.Bunlar şöyle sıralanabilir;Aksiyon,Arabalar,Askeri,Bilimkurgu,B üyü,Dedektiflik,Doğaüstü Güçler,Dövüş,Drama,Ecchi,Fantastik,Gerilim,Harem,H entai,Komedi,Korku,Macera,Mecha,Müzik,Ninja,Okul,O yun,Politik,Psikolojik,Reklam,Romantizm,Shoujo Ai,Shounen Ai,Spor,Süpergüç,Tarihi,Tuhaf,Uzay,Vampir,Yaoi,Yur i...(Aralarında bilmedikleriniz mutlaka vardır.Bunun için bana bildirmeniz veya İnternetten aratmanız yeterlidir)

1-ANİMENİN TANIMI

Anime (Japonca: アニメ, Anime telaffuzu: "anime"), animasyon veya çizgi film anlamına gelen Fransızca kökenli, Japonca bir kelimedir.

Animeler, genelde mangaların televizyona ya da sinemaya uyarlanmasıdır. OAV veya OVA denilen videolar şeklinde de piyasaya sürülebilirler.

Animeler, el çizimi veya bilgisayar yapımı olabilir.

2-ANİMELERİN TARİHÇESİ(biliyorum biraz sıkıcı ama öğrenmek isteyen okur )

Osamu Tezuka, Japonya'da çağdaş animenin öncüsü olarak kabul edilir. Genç yaşta 8 mm'lik kamerasıyla küçük animasyonlar çekmeye başlamış ve bu animasyonlarında Walt Disney ve Max Fleischer'ın eserlerinden ilham almıştır. Onun izinden yürüyen sanatçıların yapıtlarıyla anime adı verilen yeni bir stil ortaya çıkmıştır.

Anime tarihi 20'inci yüzyıl başlarında Japon film yapımcılarının Fransa, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'daki animasyon tekniklerini keşfetmesiyle başlamıştır.

Bu dönemde Japonya'da filmlere alternatif bir hikâye anlatımı sunabilen animasyon oldukça popüler olmuştur. Amerika'da filmler ve şovlar için oldukça büyük bütçeler mevcut iken, Japonya'da küçük bir piyasayı ve bütçe, yer, ve aktörlük eksikliklerini de taşıyordu. Batılı aktörlere benzeyen aktörlerin bulunmaması Avrupa, Amerika ve fantezi dünyalarında Asyalı oyuncuların varolmasını imkânsız kılıyordu. Animasyonun değişik kullanımları Japonlar'a benzemeyen karakterler ve yerlerin yaratılmasına sebep vermiştir.

1970'li yıllarda manga çizimleri büyük bir ilgi çekmiştir. Bu çizimlerin büyük bir çoğunluğu da animasyonlarda kullanılmıştır; özellikle Osamu Tezuka bir efsane ve "Manga'nın Tanrısı" haline gelmiştir. Eserlerinin ve diğer tasarımcıların da etkisiyle, anime günümüzdeki sanatın mutlak karakteristiklerini ve türlerini yaratmıştır. Mecha tarzı Tezuka tarafından şekil almış, Go Nagai ve diğerleri de geliştirmiştir. Yoşiyuki Tomino'nun katkısıyla da bir devrim gerçekleşmiştir. Gundam ve Macross gibi mecha animeleri 80ler'in klasikleri arasına girmiştir ve mecha türü anime günümüzde hala Japonya'da ve dünyada popülerdir. 1980ler'de anime Japonya'da ana görüş haline gelmiştir ve büyük bir üretime geçmiştir. Bununla beraber manga da popülaritesini Japonya'da ve dünyada zirveye taşımıştır. 1990lar'ın ortasında ve sonunda, ayrıca 2000ler'de anime tüm ülkelerde popüler olmuştur.

3-ANİMELERİN DİĞER ÇİZGİ FİLMLERDEN FARKI(Animenin ne olduğunu bilmeyip çizgi filmlerle karıştıranlar özellikle okusun...)

Animeler normalde insanların anladığı şekilde çizgi filmler değillerdir. Çizgi film denilince insanların ilk aklına gelen Tweety, Scooby Doo gibi çocuklara hitap eden animasyonlardır. Animeler ise her yaştan insan için yapılır ve gerçek hayatta olan veya olmayan hemen her şey onun konusu olabilir. Çizimleri çok farklı ve etkileyicidir. Hatta Japonya'da Prime Time denilen izlenme aralığına konan milyonlarca kişinin izlediği animeler de bulunmaktadır.

4-GÖRSEL ÖZELLİKLER

Bazı animelerde karakterlerin büyük gözleri, uzun bacakları vardır. Bunu Japonlar'ın kısa boylu ve çekik gözlü olmalarının yarattığı bir komplekse bağlayarak açıklayanlar vardır ancak bu açıklama çizimlerin kökeninde batılı örnekler olduğunun bilinmemesinden kaynaklanır. İlk Walt Disney çizgi filmlerindeki karakterlerin büyük gözleri ve uzun bacakları vardı (Bambi vb.). Bu çizim tarzı bugün bazı batı animasyonlarında hala kullanılmaktadır. Örnek olarak Show TV ve TRT'de yayınlanmış olan Genç Pocahontas'ı ve İngiltere'de yapılmış olan Genç Robin Hood'u gosterebiliriz. Bu çizgi filmlerde de büyük gözleri, uzun bacakları olan karakterler kullanılmıştır ama bunlar anime değildir.

Walt Disney'den etkilenen Osamu Tezuka'nın yapmış olduğu animeler Disney'in bu tür çizimlerini kullanmışlardır ve bu uygulama bazı animelerde bugün de sürmektedir. Yani bu çizimlerin kökeni Japonların kısa olması değil, Walt Disney'in etkisidir. Bütün animelerde uzun bacak ve büyük göz kullanılmaz. Türkiye'de genelde sadece bu tür de olan animeler yayınlandığı için bu konuda bilgisi olmayan insanlar böyle sanmaktadır.

Japonlar'ın boy-göz takıntıları nedeniyle böyle şeyler yaptıklarına dönük inanç tamamen bir Aristo Mantığı'nın bir çıkarımıdır. Yani "biber acıdır, hayat da acıdır, demek ki hayat biberdir" gibi bir önermedir. Bu konuda doğru ve gerçek yorumlar yapabilmek için derin bir tarih ve psikoloji bilgisine ihtiyaç vardır. Uzakdoğu insanında böyle bir takıntı olduğu yadsınamaz. Japonya'da çoğu genç kız uzun topuklu ayakkabı giyer. Ama unutulmaması gereken bir şey varsa bunun sadece uzakdoğuya özgü bir takıntı olmadığıdır. Bu takıntı az veya çok yeryüzündeki bütün ülkelerde, bütün ırklarda vardır. Ama animelerde sadece büyük gözler uzun bacaklar değildir göze çarpan, çoğunluğunda bizim normal hayata verdiğimiz tepkiler mimikler ve jestler daha fazla abartılı bir görsellikle ifade edilir.

Ör:
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

Yukarıda bahsedilern görsel özellikleri bu resimde görebilirsiniz

5-DÜNYA ANİMASYONUNDAKİ YERİ

Türkiye'de bilinmemesine karşın birçok anime dünya çapında hayranlıkla izlenmekte ve değişik ülkelerdeki birçok saygın festivalde ödüller kazanmaktadır.

İlk renkli anime sinema filmi olan 1958 yapımı The White Snake Enchantress'ın Venedik, Meksika ve Berlin festivallerinde ödüller kazanmasının ardından dünya çapında söz sahibi olmaya başlayan animeler, uluslararası yarışmalardaki bu başarılarını her yıl daha da arttırarak sürdürmektedirler.

Anime'nin başarısına doğal olarak batılı animasyon şirketleri de kayıtsız kalmamaktadır. Uzun süredir batılı şirketlerle ortaklaşa birçok proje yapılmaktadır ve sonuçta ortaya mükemmel animeler çıkmaktadır. Buna Fransız-Japon ortak yapımı olan Mysterious Cities of Gold (Türkiye'de bilinen ismiyle Güneşin Oğlu Esteban) gibi birçok örnek sayılabilir. Ayrıca, batı animasyonun temsilciliğini yapan Disney de artık animelerin başarısını açıkca kabul etmektedir.

Bu nedenle, 1996 yılında yapılan Disney-Tokuma anlaşmasıyla Disney, Japon animasyonunun en büyük temsilcisi olan Studio Ghibli'nin anime filmlerinin dünya çapında dağıtımını ve pazarlanmasını üstlenmiştir. Ayrıca Disney, Studio Ghibli'nin hazırladığı anime filmlerinin üretim masraflarının bir kısmını karşılayarak bu filmlere yatırım yapmaya başlamıştır. Mesela Studio Ghibli'nin Tonari no Yamada-kun (My Neighbours the Yamadas) adlı filminin 2.4 milyar yen tutan üretim maliyetinin %10'u Disney tarafından ödenmiştir. Ayrıca Disney, anlaşma uyarınca dağıtımını üstlendiği Studio Ghibli filmlerinden olan Princess Mononoke'nin İngilizce dublajı için 2.4 milyon dolar harcayarak animelere verdiği önemi bir kez daha vurgulamıştır.

6-ANİMELER İLE İLGİLİ TERİMLER

bishounen: Kadınsı erkek. genel özellikleri : kadınsı ses, narin vücut...

bishoujo: Güzel kız

dojinshi: Bir anime veya manga'nın hayranları tarafından hazırlanmış olan ve orjinali ile karakterler dışında pek alakası olmayan çizimler, öyküler, videolar....

kor: kimagure orange road

nihon: Japon

oav/ova: Original animation video/original video animation. bu anime'lar sadece video kaset olarak piyasaya sürülür, televizyonda gösterilmez. çizimleri televizyon sürümünden genelde daha kalitelidir.

ost: Original soundtrack

otaku: Hayatını anime'ye adamış kişi

seiyuu Seslendirme sanatçısı. japonya'daki seslendirme sanatçıları sadece bu işle uğraşır ve çoğu çok ünlüdür.

super deformed (chibi): Karaktere kısa boy, büyük baş vs. ile çocuksu bir hava verilir

yakuza: Japon mafyası

shonen-ai: Erkek erkege (gay) romantisizm iceren animeler

shoujo-ai: Lezbiyen romantizmi içeren animeler.

yaoi: Cinsellik ve grafikligin daha on planda oldugu erkek erkege ask durumlarinin bulundugu animeler. genelde bayanlar ilgi gosterir.

amv : Fanatikleri tarafından anime serilerinden görüntülerle konuya yakışır müziklerin birleştirilip hazırlanan kliplerdir.

Fan Art
Anime karakterlerinin ve resimlerinin hayranları(fanları)tarafından çizilen resim çalışmalarıdır.

Fan Fiction
Anime serileri hakkında fanların kendi yazdığı öyküler anlamına gelir. Animede beğenmediği ya da hoşuna gitmeyen her şeyi değiştirebilir veya tamamen kendine ait olan bir öykü yazabilir.

Fan Sub
Anime serilerine veya filimlerine, Fan Sub grupları tarafından çevirisi yapılarak, özel font, stil ve karaoke gibi özellikler eklenmiş, çoğunlukla videoya gömülmüş olan altyazılara verilen addır.

Cosplay
Beğenilen anime Karakterlerinin kostümler ile hayata geçirilmesidir.

Ör: Benim en sevdiğim karakterlerden Yoko

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.


Ve buda animedeki hali:

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.


7-ANİME TÜRLERİ(Anime hakkında bilgisi az yada olmayanlar için özel)

Ecchi: Bunun üstünde kısa kısa duracağım çünkü tek başına pek bir işe yaramaz, genelde shônen türünde bulunur. Garip espriler, aşırı olmamak kaydıyla sapıklık vardır (Örn; Chobits, Tenjo Tenge, I”s)

Harem:Harem animeleri erotizm çağrışımı yapsa da genellikle bir erkek karakter etrafında bulunan çok sayıda kız karakter anlamında kullanılır. Tek bir erkek karakter etrafındaki çok sayıdaki bayan karakter ile etkileşim halindedir. Kızlardan birinin/bazılarının aşık olması ve erkeğin de karar vermesi anlatılabilir. Harem animeler genelde Ecchi türüyle birleşebilir. Tam tersi de bulunmaktadır. Yani tek kız ve çok erkek durumu da görülebilir. Örnekler: (Tek erkek-Çok bayan) Kanon, School Rumble, Melancholy of Haruhi Suzumiya, Clannad, (Tek bayan-Çok Erkek) Ouran Koukou Host Club, Fruits Basket vs...

Hentai:Bu tür genelde erkekler içindir ama kızlardan da izleyen ya da okuyan yok değildir. “Adult Anime” olarak da adlandırılır. Cinsellik ağırlıklıdır, genelde “18 yaş ve üstü” uyarısı olur. En çok para yapan sektörlerdendir. (Örn: LaBlue Girl, Shin Angel, Shusaku Replay Night)

Josei:Genellikle gündelik yaşamla alakalı, baş karakterleri olan bayanların etrafında dönen hikayelere sahiptir. Romantizm, kadın erkek ilişkileri anlatılır. Erkeklerdeki karşılığı "Seinen"dir.

Kodomo:Genellikle küçük çocuklar için hazırlanmış olan kısa süreli skeç tarzında animelerdir. Ahlak, iyi, doğru kavramlarını aktarmak genel amaçlarıdır.( Doraemon.)

Mecha anime: Dev robotlar savaş, ölen pilotlar vs vs.. En çok tutulan türlerden biridir. Robot tasarımları büyük önem taşır eğer robotunuz seyirciler veya okuyucular tarafından beğenilmezse eseriniz berbat demektir. Örneğin en iyi mech serilerinden olan Macross serisi, Macross 7 gibi kötü bir yapım yüzünden beklediği başarıyı elde edememiştir, aksine Macross Plus çok iyi bir yapım olmakla beraber 4 yıl boyunca süren araştırmalar sonucu yapılmıştır, şu an Macross Firması Macross 7′yi unutturmak için çalışmalar yapıyor. (Örn: Macross Serisi, Escaflowne, Gundam)

Seinen:8-30 yaş arası erkekler için hazırlanmış olan anime/mangalardır. Hedef kitlesi daha da genişleyerek 30'lu yaşlarını geçmiş kişileri de kapsayabilir. Vahşet, kanlı sahneler, pornografik temalara kadar uzanan erotizm, çıplaklık vs sıkça görülür. Bayanlar için olan karşılığı "Josei"dir.

Shoujo:Kızlar için, genelde konu aşka dayanır, mangalarında çizimleri farklıdır ve gözler normalden de büyük olur, genelde sevimli karakterler kullanılır. Ergenlik çağındaki kızları hedef alır. “Shoujo” da denir. (Örn: Sailor Moon, Card Capture Sakura, Darling wa Namamono ni Tsuki)

Shounen:Erkekler için yapılmıştır, genelde iyiyle kötü arasındaki kanlı savaşı anlatır, ama son yıllarda aşk ve macera üzerine eğilmeler olmuştur. “Shonen” ve “Shounen” olarak da karşımıza çıkıyor. Çoğu ülkede shounen türü tv’lerde çocukların psikolojisini bozduğu ve şiddete özendirdiği için yasaklanmıştır. (Örn: I”s, Video Girl Ai, DragonBall, Naruto, Zombie Powder)

ANİMELERİ NERDEN İZLYEBİLİRİZ?

Bunun için bir çok site var ama fazla reklam yapmamak amacıyla bunlar yetecektir.

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

Yukarıdaki beş linkten anime izleyebilirsiniz.

Not:Videoları sorunsuz izleyebilimeniz için Firefox tarayıcısı öneririm...Tabi bu sizin kararınız...

Eğer indirmek istiyorsanız burası size yardımcı olacaktır.Bu linkte ayrıca Manga Fansub çalışmaları da yapılmaktadır.
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
... lismalari/
Eğer animeleri incelemek ve haklarında daha detaylı bilgi elde etmek istiyorsanız alttaki linklere bakın
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
bu site dili İngilizce ancak yok yok)
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
(İng)

Anime müzikleri indirmek ve doya doya dinlemek istiyorsanız bu site size istediğinizi verecektir
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
indiriliyor mu bilmiyorum ama şarkı sözleri,wallpaper vs. var)
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
... track.html (buraya da bir bakın)
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
(Naruto için)
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.


Anime wallpaperları için ise buraya göz atın ^^
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
! Orgel Seira-Chan!)
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.


(Çok reklam yaptım özür dilerim)...
(Bazı yerlerini kendim ekledim bazı yerleri alıtıdır.Kısaca Düzenlenmiştir....)

Userban kullanmak isteyenlere ...
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

PHP- Kodu:
[url=]http://www.kelbaykus.com/genel-kultur/24157-anime-hakkindaki-butun-hersey.html#post278852[img]http://img191.imageshack.us/img191/4540/animefano.jpg[/img][/url] 

Bu mesaj; Yagami Light tarafından '03.05.10 - 02:40' tarihinde değiştirildi.
Alıntı ile Cevapla
Teşekkür Edenler:
Sponsor