Öncelikle yorumu size yapmadığımı anlamanız lazımdı.Eğer size yapsaydım yorumumu bunu belirtirdim.Şimdi yazacaklarımla benim konuyu okuyup okumadığımı anlarsınız.
|
|
|
|
Anılan oyunda takımımız lehine verilen penaltının atışından evvel rakip takım Fenerbahçe oyuncusu Bilica, müsabakanın orta, yan ve dördüncü hakeminin varlığına, müsabaka gözlemcisinin/gözlemcilerinin müsabakayı izlemesine ve müsabakanın başından sonuna kadar naklen yayın yapılıyor olmasına aldırmaksızın, müsabakanın sonucunu etkileyecek şekilde centilmenliğe ve sportmenlik ruhuna aykırı olarak, sağlıklı şekilde penaltı vuruşunun yapılamaması için penaltı noktasını tasarlayarak, bilerek ve isteyerek bozmuş, penaltı noktasındaki saha çimlerini ayağıyla kaldırmış, penaltı noktasını kazarak, çukurlaştırmış, penaltı noktasına dikilecek topun penaltı noktasında zeminin yüzeyinde durmasını engellemiş, bu durum oyuncularımız tarafından müsabakanın orta hakemine ısrarla bildirilmiş, topun Bilica'nın açtığı çukurda kaldığı, nizami, düzgün ve sağlıklı bir vuruşun yapılamayacağı açıklanmış ve bu duruma itiraz edilmiş olmasına rağmen, müsabakanın orta hakemi penaltı noktasını (kendi görev tanımında olmamasına rağmen) iptidai bir şekilde ayağıyla, Bilica tarafından parçalanmış çimleri ve toprakları oyulmuş zemine ittirmeye çalışarak düzeltmeye çalışmış, top penaltı noktasına konulduğunda nizami bir atışın yapılmasını engelleyecek tarzda çukurda kalmış olmasına rağmen atışın yapılmasında ısrar etmiştir. Tüm bu hususlar, müsabakanın skorunu ve sonucunu, hukuka ve spor ahlakına aykırı şekilde etkilemeye yönelik, centilmenlik dışı hareketlerdir. Gerek Uluslararası Futbol Oyun Kuralları gerekse TFF Futbol Müsabaka Talimatı hükümleri, bu türdeki müsabakanın sonucunu etkilemeye
yönelik hukuka, spor ahlakına, centilmenliğe aykırı hareketleri korumaz. Rakip takım oyuncusu Bilica, TFF'nin müsabakalar için çıkardığı düzenleme hükümlerini müsabaka sonucunu etki edecek şekilde ihlal etmiştir. TFF Futbol Müsabaka Talimatı'nın 22 ve 24 üncü maddelerinde bu tür hareketlerin sonuçlarını hükme bağlamıştır. Bu maddeler uyarınca Fenerbahçe takımının hükmen yenik sayılmasına karar verilmesi gerekir. |
|
|
|
|
|
Oyun kuralları derki:
Eğer bir oyuncu ayağıyla oyun alanına izin verilmeyen işaretler
yaparsa, sportmenlik dışı davranıştan dolayı ihtar verilecektir.
Eğer hakem, bunun maç sırasında yapıldığını fark ederse, top
oyun dışı olduğu zaman kusurlu oyuncuya sportmenlik dışı davranıştan dolayı ihtar verecektir.
Kurallara dayanarak söylüyorum;
1-Hakem penaltı atılmadan önce penaltı çukurunu düzeltmeye çalıştı.
2-Hakem bilicaya sahayı tahribat ettiği için sarı kart verdi.
ve böylece beşiktaşın itirazı çürütülüyor.
-------------------------------------------------------
|
|
|
|
Bilica'nın bu hareketi penaltı vuruşunun tekrarlanmasını gerektirecek şekilde Futbol Oyun Kurallarının 14. maddesinin ihlali olduğu gibi, penaltı vuruşunun tekrarı gerekir. Hakemin penaltı atışını tekrar ettirmemesi, kural ihlali olarak dahi değerlendirilebilir. Ayrıca, Uluslararası Futbol Oyun Kuralları'nın 1 inci maddesinde yazılı olan oyun alanında kaleye 11 metre uzaklıkta olması gereken penaltı noktasını ortadan kaldırmıştır. Penaltı noktasını işaretleyen çizgileri yok etmiş, bu suretle uluslararası futbol oyun kurallarının 1 inci maddesini, müsabaka devam ederken tasarlayarak ihlal etmiştir. |
|
|
|
|
|
Gene aynı kuralda:
Eğer bir oyuncu ayağıyla oyun alanına izin verilmeyen işaretler
yaparsa, sportmenlik dışı davranıştan dolayı ihtar verilecektir.
Eğer hakem, bunun maç sırasında yapıldığını fark ederse, top
oyun dışı olduğu zaman kusurlu oyuncuya sportmenlik dışı davranıştan dolayı ihtar verecektir.
Kurala dayanarak söylüyorum;
Bilicaya ceza verilmiştir,ayrıca çukur düzeltilmiştir.Bu yüzden maçın iptali veya Beşiktaşın hükmen kazanması gibi bir durum söz konusu bile değildir.