GENEL BİLGİ
Eczacılık, ilaç ve farmasötik hammaddeler ile ilgili hemen her yönü kapsayan interdisipliner bir bilim alanıdır. Kimya, biyoloji, fizik, matematik gibi temel bilimler hakkındaki bilgiler sadece Eczacılık Fakültesi'ndeki eğitim için değil, aynı zamanda biyomedikal bilimlerin ayrılmaz bir parçası olan eczacılık araştırmaları için de gereklidir.
Fakültemiz 1968 yılında Özel Eczacılık Yüksek Okulu olarak öğretime başlamış, 1971 yılında 1471 sayılı kanun uyarınca devlet yüksek okulu, 1979 yılında Eskişehir İktisadi Ticari ilimler Akademisi'ne bağlı Eczacılık Yüksekokulu haline gelmiştir. 1982 yılında Anadolu Universitesi Eczacılık Fakultesi adını almıştır. Temel Eczacılık, Eczacılık Teknolojisi ve Eczacılık Meslek Bilimleri olmak üzere üç bölümü vardır, ancak bu bölümlere öğrenci alınmamaktadır ve Eczacılık Fakültesi bir adet lisans diploması (Eczacılık diploması) ve eğitimi veren bir kurumdur. Mezunlar, eczane, hastane ve ilaç sanayinde çalışabilmekte ve/veya araştırma görevlisi olarak istihdam edilebilmektedir.
AMAÇ
Eczacılık Fakültesinin ana amacı, lisans ve lisans üstü düzeyde eczacılık sektörünün gereksinim duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmektir. Bu amaca yönelik olarak eğitim sırasında öğrenciler ilaç kaynakları (doğal, yarı-sentetik ve sentetik), ilaç üretimi, müstahzar yapımı, ilaçların tedavi edici ve toksik etkilerine ait temel ve mesleki bilgileri almaktadır. Farmasötik bilimlerdeki hızlı gelişmelere paralel olarak kendilerine verilen bilgiler sürekli güncellenmekte ve öğrencilerin internete bağlı bilgisayarlar aracılığı ile yeni bilgilere ulaşma yolları öğretilmektedir. Farmasötik bilimlerdeki bilgiler hızla artmakta ve değişmekte olduğundan dolayı, müfredat gelişimi eczacılık eğitiminin önemli bir bölümüdür. Bilindiği gibi hastaların yaşamlarını koruyan terapötik araç olarak ilaçlar, sağlık bilimlerinin hemen her alanında önemlidir. Öte yandan, ilaç endüstrisindeki teknolojik gelişmelere bağlı olarak bir eczacının rolü değişmektedir ve hastaların bilgilendirilmesini kapsayan yeni bir görev giderek önem kazanmaktadır. Bu nedenle Anadolu Üniversite'sindeki eczacılık eğitimi, bilgi çağının gereklerini yerine getirecek eğitim araçları sağlamak zorundadır. Eczacılık alanındaki laboratuvar uygulamaları ile desteklenmiş ve güncel bilimsel-teknolojik gelişmelere paralel en iyi bilgiler ile donatılmış sağlam bir mesleki eğitim sağlamak fakültemizin esas eğitim felsefesi olmuştur.
AÇILAN PROGRAMLAR
Eczacilik fakültesi lisans egitimi yapan dört yillik egitim sonunda eczacilik alaninda lisans diplomasi (B.Sc.) veren bir birimdir.
Universitemizin Saglik Bilimleri Enstitüsü ögrencilerinin Yüksek Lisans (M.Sc.) ve doktora (Ph.D.) egitimleri için akademik destek ve laboratuvar olanaklari da saglamaktadir.
Eczacilik Fakültesinde lisans düzeyinde ögrenci almayan ve diploma vermeyen bölümler bulunmaktadir. Bu bölümler, Temel Eczacilik Bilimleri Bölümü, Eczacilik Meslek Bilimleri Bölümü ve Eczacilik Teknolojisi Bölümü olmak üzere 3 adettir.
Anabilim dallari bu bölümlere bagli olarak çalismaktadir.
Eczacilik Fakültesinde bulunan Anabilim dallari sunlardir;
Farmasotik Botanik
Farmakognozi
Analitik Kimya
Farmasotik Kimya
Farmasotik Toksikoloji
Farmasotik Teknoloji
Farmasotik Mikrobiyoloji
Biyokimya
Farmakoloji
Farmasötik Biyoteknoloji
Lisans
Eczacilik Lisans egitimine ÖSYM tarafindan merkezi sinav ile gelen ögrenciler alinmaktadir. 2004-2004 ögretim yilinda 80 ögrenci eczacilik fakültesinde okumaya hak kazanmistir. Lisans egitimi 4 yildir ve derslerden en az 2.00 ortalama ile mezun olmak zorundadirlar. Egitim ve ögretim dili Türkçe'dir.
Yüksek Lisans programlari
Eczacilik ile ilgili Yüksek lisans (M. Sc.) programlari ve diplomalari, üniversitemizin Saglik Bilimleri Enstitüsü tarafindan yürütülmektedir. Ancak Yüksek lisans ögrencilerine akademik destek ve laboratuvar olanaklari eczacilik fakültesi ve Bitki Ilaç ve Bilimsel Arastirmalar Merkezi (BiBAM) tarafindan verilmektedir.Ögrencilerin gerekli dersleri almalari ve tez yapan ögrencilerin arastirmalarini içeren bir tez hazirlamalari gerekmektedir.
Doktora programi
Eczacilik alaninda Doktora (Ph. D.) program ve diplomalari, üniversitemizin Saglik Bilimleri Enstitüsü tarafindan yürütülmektedir. Ancak doktora ögrencilerine akademik destek ve laboratuvar olanaklari eczacilik fakültesi ve Bitki Ilaç ve Bilimsel Arastirmalar Merkezi (BiBAM) tarafindan verilmektedir.
Doktora derecesi için dört yariyil boyunca alaniyla ilgili gerekli dersleri tamamlamak, sonrasinda bir arastirma tezi hazirlamak gerekmektedir. Tez ve ders asamasini tamamlamak için 4 yillik süre sözkonusudur. Tez tamamlandiktan sonra sözlü bir savunma verilerek derece elde edilir.
ARAŞTIRMA FAALİYETLERİ
Arastirmalar,
Eczacilik fakultesinde yapilan arastirmalar anabilim dallari tarafindan yürütülmektedir.
Yapilan çalisma ve arastirmalar, anabilim dallarina göre söyle özetlenebilir:
Farmasotik Kimya anabilim dali calismalarini ilac sentez ve analizleri uzerinde;
Farmakognozi anabilim dali, dogal kaynaklarldan ilac hammaddelerinin elde edilmesi;
Farmakoloji anabilim dali ilac etkileri ve etki mekanizmalarinin yanisira dogal kaynakli ve sentetik bilesikler uzerinde farmakolojik taramalar ve etki calismalari;
Farmasotik Teknoloji, anabilim dali ilac etken maddelerinin formulasyon, stabilite, validasyon ve teknolojik prosedurleri uzeirnde
Analitik Kimya anabilim dali ilac etken maddelerinin analiz ve analitik yontemleri uzerinde;
Biyokimya Anabilim Dali canlidaki biyokimyasal surecler uzerinde;
Farmasotik Mikrobiyoloji yeni kurulmus bir birimdir (29.12.2003), ilaçlarin ve çesitli kimyasal maddelerin mikrobiyolojik testleri uzerinde;
Farmasotik Botanik anabilim dali tibbi ve zehirli bitkilerin botanik tanimlanmasi ve özellikleri uzerinde;
Farmakoloji Toksikoloji anabilim dali zehirlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik ozelliklerinin, metabolizmalari ve etki mekanizmalarinin, toksik dozlarin, zehirlenme tedavileri, zehir etken maddelerinin izolasyonu, kalitatif ve kantitatif tayinleri dahil olmak uzere endustriyel ve cevresel zehirli maddeler uzerinde çalismaktadir.
Sozkonusu anabilim dallari tarafindan yapilan arastirmalarin sonuçlarini I.S.I. tarafindan yayinlanan Science Citation Index, Am. Chem. Soc. tarafindan yayinlanan Chemical Abstracts, pubmed, ve benzeri veritabanlarinda ve kongre toplanti ozetlerinin yayinlandigi belgelerde bulmak mümkündür.
ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ
Eczacılık Fakültesi çeşitli ulusal ve uluslararası kurum ve firmalar ile bilimsel işbirliği içindedir:
Anadolu Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Eskişehir, Türkiye,
Osmangazi Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Eskişehir, Türkiye,
Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, Eskişehir, Turkey,
Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı, Eskişehir, Turkey,
Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Hematoloji Anabilim Dalı, Eskişehir, Türkiye.
Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye,
Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye,
Istanbul Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Istanbul, Türkiye,
Uludağ University, Faculty of Medicine, Department of Histology and Embryology, Bursa, Türkiye.
Saint Louis Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Fizyoloji ve Farmakoloji Anabilim Dalı, ABD.
Londra Üniversitesi, İngiltere,
Helsinki Üniversitesi, Finlandiya,
Mississippi Üniversitesi, ABD,
Alberta Üniversitesi, Kanada,
Özbekistan Bilimler Akademisi Bitkisel Maddeler Kimyası Enstitüsü, Özbekistan,
Regensburg Üniversitesi, Almanya,
H.E.J. Karaçi Üniversitesi, Kimya Araştırma Enstitüsü, Pakistan,
Tokoshima Buniri Üniversitesi, Japonya.
Regional Reseach Laboratory-RRL, Jammu, Hindistan,
Central Drug Research Institute, Lucknow, Hindistan,
Lichtwer Pharma GmbH, Almanya,
Current Drugs Limited, İngiltere,
East Anglia Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Norwich, İngiltere
Frei Üniversitesi, Eczacılık, Farmasötik Teknoloji, Biyofarmasi ve Biyoteknoloji Enstitüsü, Berlin, Almanya,
Hamburg Üniversitesi, Eczacılık Enstitüsü, Almanya,
National Institute of Health, National Cancer Institute, ABD,
Paris Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı, Paris, Fransa,
SUNULAN OLANAKLAR
Anadolu Üniversitesinde zengin bir kitap koleksiyonu olan ve teknolojik olanaklara sahip genis bir kütüphaneye bulunmaktadır.
Fakultemizde internet baglantisi olan 30 bilgisayar kapasiteli ögrencilerimiz için bir bilgisayar laboratuari bulunmaktadir.
Anabilim dallari tarafindan kullanilmakta olan ve ayni zamanda her ana bilim dali bunyesinde yuksek lisans ve doktora ogrencilerinin arastirmalarinda kullanabildigi laboratuvarlar vardır.
ÖDÜLLER
Eczacılık Fakültesi öğretim üyeleri tarafından kazanılan ulusal ve uluslararası ödüllerin listesi aşağıdadır:
Sandoz (Novartis) Farmakoloji Ödülü,
Eczacıbaşı Tıp ve Eczacılık Ödülü,
Türkiye Bilmsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TUBITAK) Bilim Teşvik Ödülü,
Anadolu Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Ödülü,
ASPET (American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics) Seyahat Ödülü,
Mustafa Nevzat En İyi Doktora Tezi Ödülü (2 defa).
Uluslararası Uçucu Yağlar ve Aroma Ticareti Fedarasyonunca Üstün Hizmet Madalyası
Rusya Bilimsel Kooperatifi tarafından En İyi Bilim Adamı Gümüş Madalyası,
Çeşitli uluslararası kongrelerde En İyi Poster Sunum ödülleri (8 defa).
kaynak: