Linux Yüklemek
LINUX yüklemek için nelere ihtiyacım var ?
PC uyumlu bilgisayarlar üzerinde LINUX çalışabilmek için en az 20 Mbyte disk alanına 386sx bir işlemciye ve 3 Mbyte hafızaya ihtiyaç bulunmaktadır. Kullanılacak uygulamaya bağlı olarak daha fazla disk ve hafıza performansını artırmaktadır. Örnek olarak 8 Mbyte RAM'a sahip bir 486 üzerinde LINUX son derece güzel performans verir.
LINUX performanslı çalışabilmek için kendi dosya sistemine ihtiyaç duyar. Bu yüzden Sabit disk üzerinde ayrı bir bölüm (partition) üzerinde yer alması tavsiye edilir. LINUX için uygulamaya bağlı olarak 20 ila 300 Mbyte'lık bir sistem alanı gerekmektedir. LINUX yüklemeden önce disk üzerinde bu yerin hazırlanmalıdır. Bazı yardımcı yazılımlar (FIPS) sayesinde sabit diskinizi yeniden formatlamadan (içindeki mevcut bilgileri kaybetmeden) bölümleme yapmak mümkün olabilmektedir. Bu sayede çalışan sisteminizde yeterli boşluk varsa LINUX için gereken bir bölüm yaratabilirsiniz. Tabii ki LINUX'u tek başına bir başka disk'e (veya mevcut diskinize) de kurabilirsiniz.
LINUX ile başka işletim sistemlerini birarada kullanabilir miyim ?
LINUX, DOS, NT, Win95, OS/2 gibi işletim sistemleriyle bir arada çalışabilir. Bu durumda bilgisayar açıldığında bir menü yardımıyla işletim sistemini seçmeniz ve o işletim sistemine geçmeniz mümkündür.
Ek olarak LINUX altından DOS, HPFS, VFAT gibi değişik işletim sistemlerine ait disk alanlarına erişebilir ve buradaki dosyaları kullanabilirsiniz (tabii ki örnek olarak bir DOS programı LINUX altında doğrudan çalışmayacaktır)
LINUX'ta fazla zorlanmadan rahatlıkla DOS disketlerini yazıp okuyabilirsiniz. LINUX altında yer alan Emulatörler ile Windows ve DOS altında yer alan yazılımların çalıştırılması mümkün olabilmektedir. (Ancak kabul etmek gerekir ki, ağırlıklı olarak DOS altında yer alan yazılımların kullanılması gerekiyorsa gerçek DOS altında çalışmak daha verimli olacaktır.)
DOS altından LINUX kısmında yer alan dosyalara erişmek için bazı yazılımlar bulunmaktadır. Ek olarak DOS altından bir yazılım (LOADLIN) yardımıyle LINUX'a geçmek mümkün olmaktadır.
LINUX'u hangi amaçlarla kullanabilirim ?
Kişisel Bilgisayarınızda LINUX:
LINUX özellikle evinde UNIX tabanlı bir işletim sistemi ile çalışmak isteyen, işi veya eğitimi nedeniyle UNIX ortamlarda yazılım kullanmak veya geliştirmek isteyen kişiler, bilgisayar yazılımları ve işletim sistemi üzerinde çalışan bilgisayar öğrencileri için vazgeçilmez bir işletim sistemidir.
Sanıldığının aksine LINUX altında hem shareware hem de paralı olarak yeteri kadar uygulama yazılımı bulunmaktadır. Bu bakımdan metin hazırlama, hesap tabloları, internet bağlantısı, çizim görüntüleme ve multimedia aracı dahil olmak üzere birçok uygulama için rahatlıkla LINUX kullanılabilir. Günümüzde yer alan harddisk boyutları düşünülecek olursa LINUX disk üzerinde o kadar önemli bir yer kaplamamaktadır (100-300 Mbyte ). Başka işletim sistemleri ile de bir arada barınabilir olması LINUX'u kişisel her türlü kullanım için LINUX'u iyi bir alternatif kılmaktadır.
Temel Ağ Elemanı Olarak LINUX:
UNIX, tüm İnternet'in servislerinin (neredeyse) doğal işletim sistemidir. Linux bu nedenle temel ağ elemanı olarak gerçekten avantajlıdır. Bu konuda ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü yazılımı bulmak mümkündür (İnternet araçlarının önemli bir bölümü işletim sistemiyle birlikte gelmektedir). Linux'u ağ elemanı olarak kullanmak istediiğinizde yapabileceklerinizden bazıları:
Yönlendirici
TCP/IP
IPX
AppleTalk
Bridge
Yazıcı sunucusu
Dosya sunucusu
FTP sunucusu
WWW sunucusu
DNS sunucusu
NEWS sunucusu
alıntıdır...
|