lazın tutanağı......
Bu olay gerçek hayatta olmuş ve basına yansımış bir >olaymış.>Büyükşehir Belediyesi Kuruluşlarından KIPTAS'in Genel Müdür Yardımcısı >EminBatur, şantiyelerden birinde meydana gelen bir kaza sonunda kazaya >maruz kalan duvarcı ustasının yazdığı tutanak:İş kazası tutanağına planlama >hatası diye yazmıştım. Bunu yeterli görmiyerek, ayrıntılı anlatmamı >istemişsiniz.>Şu anda hastanede yatmama neden olaylar aynen aşağıda anlattığım gibi >olmuştur.Bildiginiz gibi ben bir duvarcı ustasıyım. İnşaatın 6.katındaki >işimi bitirdiğim zaman biraztuğla artmıştı, yaklaşık 250 kg. kadar oldugunu >tahmin ettigim bu tuğlaları aşağıya indirmek gerekiyordu.Aşağiya indim bir >varil buldum, ona sağlam bir ip bağladım, 6. kata çıktım ipi bir çıkrıktan >geçirip ucunuaşağıya salladım. Tekrar aşağıya indim ve ipi çekerek varili >6. kata çıkardım. İpin ucunu sağlam bir yerebağlayıp tekrar yukarı çıktım. >Bütün tuğlaları varile doldurdum. Aşağı indim, bağladığım ipin ucunuçözdüm. >İpi çözmemle birlikte birden kendimi havada buldum. Nasıl bulmuyayim ben >yaklasık 70 kiloyum.250kg lik varil suratle aşağıya düşerken beni yukarı >çekti. Heyecan ve şaşkınlıktan ipi birakmayi akil edemedim.Yolun yarisinda >Dolu varille carpistik. Sag İki kaburgamin burada kirildigini saniyorum. >Tam yukari cikinca2 parmagim iple beraber cikriga sikisti. Parmaklarimda bu >sirada kirildi. Bu esnada yere carpan varilindibi cikti ve tuglalar etrefa >sacildi. Varil hafifleyince bu sefer ben asagiya inmeye varil yukari >cikmayabasladi ve yolun yarisinda yine varille carpistik. Sol bacağimin >kaval kemigide bu sirada kirildi. Can havliile ipi birakmayi akil ettim.o >sırada yere düştüm, sanırsam kolumda burada kırıldı. Basimi yukari >kaldirdigimdabos varilin suratle uzerime geldiğini gordum. Kafatasimin da >boyle catladiğini saniyorum. Bayilmisim, gozumuhastanede actim. Cenab-i >Hak'tan tum kullarini boyle gorunmez kazalardan korumasini diler, hurmetle >ellerinizdenoperim.>
DUVARCI USTASI LAZ OSMAN
|