Geçen Mayıs ayında bakımdan geçen Hubble Uzay Teleskobu, uzaydan yepyeni fotoğraflar gönderdi.
Astronomlar tarafından “bugüne kadar inşa edilmiş en önemli bilimsel gereç” olarak tanımlanan Hubble Uzay Teleskobu ve içindeki çok gelişmiş görüntüleme teçhizatı Mayıs ayında geniş kapsamlı bir bakım geçirmişti. Nasa’nın internet sitesinde yayımlanan seride, çarpışan galaksilerden sönen yıldızlara kadar pek çok uzay olayı yer alıyor. Artık bakım yapılmayacak olan teleskobun en erken 2014 yılına kadar görevini başarıyla sürdürmesi bekleniyor.
Fotoğraflar :
Kelebek Nebulası olarak bilinen NGC 6302, Güneş’imizin yaklaşık beş katı kütleye sahip bir yıldızın patlamasıyla oluştu.
Gaz ve tozdan oluşan Carina Nebulası’nın içinde yeni yıldızların oluşmaya başladığı gözleniyor. Hubble tarafından çekilen normal (üstteki) ve kızılötesi (alttaki) fotoğraflar hayranlık uyandırıcı
Omega Centauri adlı küresel kümede yer alan 100 bni yıldızdan bir kısmı fotoğrafta görülüyor. Farklı renk ve parlaklıklar, yıldızların yaş farkından kaynaklanıyor.
Stephen’s Quintet (Stephen Beşlisi) biribirine yakın duran beş galaksi grubuna verilen isim. Aslında bu galaksilerden dördü birbirine çok yakın; beşincisi ise Dünya’ya daha yakın.
Abell 370 galaksiler kümesi kozmik bir mercek görevi görüyor. Başka deyişle küme içindeki çekim alanı, arkada daha uzaktaki galaksilerden gelen ışığı büyüteç gibi büyütüyor. Uzayın derinliklerini incelemek için doğal bir laboratuar malzemesi gibi.
Hubble’daki tamirat ve bakımdan sonra Gelişmiş İzleme Kamerası (Advanced Camera for Surveys – ACS) ile çok daha net fotoğrafı çekilebilen spiral galaksi NGC 6217.